Ілюстрація Ігоря Кийко

Про готовність до такого кроку повідомив заступник міського голови Сергій Онофрійчук на позачерговій сесії міської ради.
Виною всьому — багатомільйонні борги споживачів за спожиті житлово-комунальні послуги. Зокрема, лише за тепло населення, яке є основним споживачем (понад 80%) цього виду житлокомунпослуг, винне понад 15 мільйонів гривень, розповів посадовець. При цьому, окремі громадяни мають боргові накопичення, які сягають десятків тисяч гривень. Прикметно, що, як правило, ті хто не платить за тепло, не сплачує й за інші послуги.
Заходи, які вживаються до найбільших боржників, наразі є не надто дієвими. Того, у кого борг вимірюється тисячами, не злякає штраф на засіданні адмінкомісії розміром у 51 гривню (такі реалії законодавства — більше не можна). Судові позови теж не дають бажаного ефекту: часто судові виконавці навіть не можуть потрапити у квартири до боржників, або у них взагалі відсутнє будь-яке рухоме майно, котре можна стягнути в рахунок боргу. Та й законодавство містить певне обмеження стосовно того, яке саме рухоме майно і в якій кількості можна стягувати.
Тому, єдиний вихід — накладати арешт на квартири та будинки, продавати їх і таким чином гасити борги. До цього у Бердичеві вже готові.
“Не може такого бути, щоб через відносно незначну кількість людей, які умисно не платять роками, страждало усе місто”, – переконаний Сергій Онофрійчук.
Нагадаємо, у понеділок, на позачерговій сесії міської ради, депутати виділили “Бердичівтеплоенерго” один мільйон гривень для того, аби підприємство мало змогу вчасно розрахуватися із газопостачальниками. Ці кошти виділені з міського бюджету, який формується із відрахувань сумлінних платників.