Депутата Бердичівської міської ради голову постійної бюджетної комісії Станіслава Лужанського підозрюють у заподіянні суттєвих матеріальних збитків комунальним підприємствам міста. Мова йде про десятки тисяч гривень.
Ще у 2014 році очолювана Станіславом Лужанським громадська організація Патріотична сила взяла в оренду під офіс комунальне приміщення по вулиці Богунській у Бердичеві. Згідно з умовами договору оренди, Станіслав Лужанський, як голова організації, протягом двох тижнів повинен був укласти відповідні договори з підприємствами, які надають житлово-комунальні послуги.
Однак, як стало відомо нашим журналістам, ні Станіслав Лужанський, ні будь-хто з Патріотичної сили жодного договору про надання житлово-комунальних послуг наразі немає, хоч користується орендованим приміщенням вже майже три роки. Щоправда, спочатку договір з “Бердичівтеплоенерго” таки був укладений. Проте не за підписом Станіслава Лужанського, а іншого представника Патріотичної сили. Та вже за кілька місяців потому Станіслав Лужанський ініціював розірвання цього договору як такого, котрий підписаний неуповноваженою ним особою. Правда, новий договір, за власним підписом, голова Пітріотичної сили не уклав.
Наразі за цими всіма фактами триває розслідування, всі факти розкрадання ним питної води, електричної та теплової енергії – задокументовані. Станіслав Лужанський, який останнім часом категорично заперечував свою причетність до Патріотичної сили (після того, як його звинуватили у корупції — намаганні виділити з міського бюджету 30 тисяч гривень на Патріотичну силу), нині особисто об’їжджає кабінети керівників комунальних підприємств, намагаючись з ними “домовитися”. При цьому, як стверджують очевидці — не оминає нагоди нагадати всім, що він — депутат міської ради, голова бюджетної комісії.
І воно й зрозуміло — мова йде не лише про значні штрафи: депутату загрожує і кримінальна відповідальність, передбачена статтею 188-1 Кримінального Кодексу України – викрадення гарячої або питної води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання без приладів обліку, результати вимірювання яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків (якщо використання приладів обліку обов’язкове), або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди. За ці дії Станіславу Лужанському загрожує обмеження волі на строк до трьох років..
У будь-якому випадку — за майже три роки використання не облікованих води, тепла та електроенергії Станіслав Лужанський змушений буде сплатити десятки тисяч гривень.
За будь-яких обставин — депутат має нести і політичну відповідальність. Як голова бюджетної комісії він зобов’язаний дбати про наповнення міського бюджету, раціональне його використання. Вже не раз на сесіях міської ради депутати приймали рішення про виділення коштів підприємствам житлово-комунальної сфери через їх скрутне фінансове становище, викликане заборгованістю споживачів за надані послуги. І, у цей же час, виявляється, голова бюджетної комісії сам завдав збитків як цим підприємствам, так і іншим споживачам. Бо плату за всю теплову енергію і воду, подану у багатоповерхівку, в якій розміщено офіс Патріотичної сили, розподілено саме між мешканцями будинку.
До речі, Станіслав Лужанський був одним із найбільш активних депутатів, які вимагали накласти мораторій на підвищення плати за житлово-комунальні послуги. Мовляв — це боляче вдарить по гаманцях людей. А сам, виявляється, не платив за ці послуги ні копійки, перекладаючи власні витрати на плечі своїх виборців.

Поділіться цікавинкою з іншими